bæst

ROMAN

Ingen ved, hvor lille Leon har sine muskler fra. Men hans mor ved om nogen, hvor svært han har ved at styre dem. Især når han vil kæle.

Og Leon vil virkelig gerne kæle.

Mens Danica bakser med sin søn, kæmper Mirko med sine forbudte følelser. Han er endnu kun en dreng, da han forelsker sig brændende i Danica. Det er en umulig kærlighed, for Danica er ikke alene en voksen kvinde og mor til Leon, hun er også gift med en uovervindelig kæmpe af en mand.

Hjertet og lysterne driver Mirko ud af sit ærbare hjem og ind i Danicas hemmelige helvede. Det får en fatal udgang for alle, han holder af, og efter en dramatisk nat bliver Mirko bundet til Leon og hans gådefulde kræfter for resten af livet.

BÆST er en stor fortælling om skyld og uskyld og samtidig en lille varm historie om et usædvanligt venskab.

Udkommet den 10. oktober 2019 på Lindhardt og Ringhof

“BÆST er en stor fortælling, som er lykkedes umanerligt godt for Riel … Det bliver ikke meget bedre!”

Søndag

“Et brag af en roman … En fantastisk, fabulerende og fantasifuld roman i et overlegent sprog, der selv midt i den største nød og elendighed får én til at fnise begejstret.”

Litteratursiden

“Den er, som hendes andre bøger, sært forførende …”

Weekendavisen

“A macabre, fairy tale-like story that shimmers with tension from start to finish … Once again Riel has written a delightful and exceptionally original book that haunts the reader’s mind long after the last page.”

NRC (Holland)

De (lidt for) stærke bånd

BÆST er en stor og gådefuld fortælling, som nødig lader sig indfange og sætte i bås (alligevel burde det være muligt at finde den i en boghandel).

To umage mænd er uløseligt forbundne, men kun den ene kender baggrunden. Gradvist afdækkes den dramatiske forhistorie, hvor voldsomme kræfter og store følelser er i spil i en styrkeprøve mellem mennesket, naturen og forsynet. Her kredses om temaer som skyld og uskyld, længsler, svigt, tro og meget mere – altsammen i en tid og et land, der aldrig klart defineres. Og bæstet? Bæster er der nok af i fortællingen. Spørgsmålet er, hvem der er det største.
Den usædvandligt stærke baby, som er en slags epicenter for fortællingen, er inspireret af et virkeligt tilfælde fra Tyskland. Man vil desuden kunne finde flere klare referencer til John Steinbeck’s forfatterskab.
Historien er på én gang tragisk, spændende, varm og humoristisk. Og som forfatterens to forrige romaner … helt sin egen.

BÆST var nomineret til Martha Prisen 2020 (aka Danskernes Yndlingsforfatter) samt den hollandske ThrillZone Award 2021.

Rul ned for at læse anmeldelser.

BÆST i udlandet

Om BÆST vil nå lige så langt ud i verden som sin forgænger, HARPIKS, vil vise sig, men foreløbig er bæstet solgt til Norge, Sverige, Holland, Tyskland, Italien og Rusland.

Den hollandske version – BEEST, som bogen hedder i Kor de Vries’ oversættelse – udkom i juni 2020: “Endnu et mesterværk af Ane Riel” hed det blandt andet. I Belgien havde den landsdækkende avis De Standaard valgt BEEST som nr. 3 på deres top 5 over sommerens bedste bøger i 2020. Læs meget mere om modtagelsen af den hollandske udgave HER.

Siden er BÆST også udkommet til megen ros hos anmeldere og bogbloggere i både Sverige og Norge. Den svenske version, MONSTRET, udkom på Modernista i 2021 i Helena Hanssons oversættelse. Samme år udkom BEIST på på Aschehoug i Norge, oversat af Cecilie Winger. I Tyskland udkommer BIEST på btb Verlag den 14. juni 2022. Romanen er, som Ane Riels tre forrige bøger, oversat til tysk af Julia Gschwilm.

Bemærk venligst, at BÆST er en skønlitterær roman (den er ikke skrevet eller udgivet som krimi eller en thriller).

DANSKE ANMELDELSER AF BÆST

Søndag

“Fortryllet bliver man af Ane Riels roman […] BÆST er en stor fortælling, som er lykkedes umanerligt godt for Riel, der forbilledligt får samlet op på alle de tråde, der bliver spundet undervejs […] På flere måder en unik roman. Riels fortællestil er nøgtern og nytænkende, og så formår hun at sætte gang i læserens indre biograf. Det bliver ikke meget bedre!”

Litteratursiden

“Et brag af en roman … En fantastisk, fabulerende og fantasifuld roman i et overlegent sprog, der selv midt i den største nød og elendighed får én til at fnise begejstret. Dét skal man ikke skamme sig over, for det skyldes ganske enkelt de sproglige overraskelser og finurligheder, som Riel mestrer.”

Weekendavisen

“Den er, som hendes andre bøger, sært forførende … Lige så langsomt fortællingen bygger sig op, lige så meget bider den sig fast. Forfatteren har en helt særlig evne til at lade plot og især karakterer krybe under huden på læseren, der langsomt lokkes i en berusende ruse, man ikke slipper ud af igen.”

Berlingske

“I allerhøjeste grad værd at læse … Der er mange bæster i bogen. De værste går fri, og de sødeste må betale med livet eller lidelse. Men ingen er hverken helt det ene eller det andet, de ti bud overskrides af selv ham, der forsøger at efterleve dem til punkt og prikke, og derfor er BÆST – som mange andre bæster i verden – både stærk, styg, svag og på sin egen særegne facon skræmmende skøn.”

Gentofte Bibliotek

Anbefaling v. litteraturformidler Signe Langtved Pallisgaard

“En af de bedste læseoplevelser, jeg har haft i mange år: Bevægende, barsk og fortalt på en helt unik og nærmest hypnotiserende måde. Bæst går i fodsporene på den store nobelpristager John Steinbeck, men finder alligevel sin helt egen vej og taler med sin helt egen stemme. Riel formår på rørende vis at genoplive Salinas-dalens særlige stemning og skriver sine karakterer lige så kærlighedsfuldt frem, som den store mester – om end romanen står ny og dugfrisk frem. Det er i denne læsers øjne intet mindre end et litterært mirakel.
[…]  Bæst er en mesterlig fortælling om skyld og uskyld, og samtidig en modig og varm historie om et usædvanligt venskab. Romanen fortjener en stor læserskare og bør finde vej til mange juletræer i år.

Femina

“En skæbnesvanger roman, hvor uhyggen lurer mellem linjerne, og dramaet pibler op mellem bogens sider. Sine steder er det svært at holde fokus på forløbet, fordi fortællestilen netop er så ladet med uro. Fremragende skrevet.”

Drustrups Bogblog

“En forunderlig, stærk og universel historie med mange elementer – om kærlighed, om venskab, om hævn. Specielt forholdet mellem de to drenge/unge mænd Leon og Mirko rummer en dejlig varm historie, men der er også voldsomme begivenheder og grumme elementer. […] Fortjener fuldt ud 5 funklende stjerner.”

POV International

“Bæst handler om ondskabens uløselige problem, men også om kærlighed, lidenskab, venskab og afmagt. Karaktererne fremstår nuancerede – midt i al deres menneskelighed. Især Leons mor Danica er betagende skildret – som smuk og sanselig kvinde, som overbebyrdet og omsorgssvigtende mor. Forfatteren synes at have en pointe. Livet er hverken sort eller hvidt. Forbryderne har nogen forbrudt sig imod engang. Måske er der et lille bæst i os alle. […] Forfatteren demonstrerer endnu en gang sin evne til at skrive fængslende og foruroligende. Læseren må kæmpe for at slippe bogens univers igen. Tanken bliver ved med at trænge sig på, når det sidste blad er vendt. Hvad er ondskab?”

Bognørden

“Hun har gjort det igen, dronningen af de skæve hjerner, mesteren ud i portrætteringen af skæve eksistenser og særegne skæbner. Skulle nogen have været i tvivl efter de første to udgivelser, så hamrer Ane Riel med ”Bæst” en pæl gennem det faktum, at der ikke findes nogen over, og ingen ved siden af: Hun ER indehaver af Danmarks ubestridt mest krøllede forfatterhjerne, og hun er sublim til at formidle fra den. […] Fordybelse er der garanti for hos Riel. I ”Bæst” som i de forgående romaner, kan læseren være sikker på at komme HELT ind under huden på figurerne.”

Magasinet Folk & Kirke

“Ane Riel har skrevet en vild og fabulerende fortælling om ondskab og godhed, længsel, lyst og liderlighed. […]
Romanen ér en fortælling om skyld og uskyld, men det er også en roman om ondskab og godhed, og den knivsæg, der somme tider alene adskiller de to. Den handler om had og kærlighed, om relationer, der skaber liv og lægger dem øde. Det er en roman om at have magt over andre, og bruge den. Det er en roman om længsel, lyst og liderlighed, om at tilpasse sig og bryde ud, om landflygtig og hjemkomst, om skam, fortvivlelse og ligegyldighed, og ja, om venskab, som bagsiden påpeger. Men altså også en hel del andet.
Selv fuldfede teologiske kernebegreber som soning, tilgivelse, offerdød og opstandelse, der kan få præster og andet godtfolk til at slikke sig om munden, giver Ane Riel liv og krop, i sin vilde og fabulerende fortælling. […] Begreber, tanker og følelser får noget at spejle sig i. Jeg kender ingen, hvis liv fuldt ud minder om personerne i denne bog (heldigvis), men alle, jeg kender, vil kunne genfinde noget af sig selv, genkende nogle mønstre i personlige relationer, og det er i den slags fortællinger vore liv åbnes.”

Bforbog

“Ane Riel har gjort det igen. […] Ane Riel er en fantastisk fortæller. Selvom hendes univers er fiktivt og persongalleriet mildest talt er besynderligt, formår hun også denne gang at skrive en meget stor historie om helt små ting. […] En fantastisk femstjernet fortælling. En af den slags, der bliver siddende i kroppen længe efter, at bogen er løbet tør for sider.”

Bogpusheren

“Ane Riel har med Bæst skrevet en uforglemmelig roman om kærlighed og venskab.”

Magasinet LIV

“Den følsomme Mirko med de store hjerte og de varme hænder er en sjælden blomst i den lidt rå bondeverden et sted i Europa [ …] Man lider med ham, når han må tage beslutninger, der er alt for voldsomme, for han vil jo bare gerne kysse Danicas smukke læber og beskytte biller og mus, før det bliver knust af Leons stærke næver.”

Bogblogger.dk

“Bæst er en fremragende roman om skyld og uskyld, om ansvar og om et usædvanligt venskab. Den er spændende til det absolut sidste og virkelig godt bygget op.
Men det er også en roman om, når ægtefæller med tiden vokser fra hinanden. Om når det livet byder på, påvirker os, så vi ikke længere kan se det vi oprindeligt satte pris på ved hinanden. Og så er det i den grad en roman om alle de forbudte tabubelagte følelser, man som forældre kan opleve, når man er magtesløs, tyndslidt og træt af mangel på søvn og alenetid og helt har mistet troen på forandring.
Hvis du har læst Harpiks af samme forfatter, vil du sagtens kunne fornemme, at det den samme skribent der står bag. Som læsere køber vi ind på alt det groteske. Det virker troværdigt, selv når det er uhyggeligt og kammer over.
Det har været en stor fornøjelse at læse Bæst. Anderledes, men virkelig fedt.”

Findals Krimiside

“Selv om jeg er en inkarneret krimilæser, greb denne bog mig i den grad på samme måde som Ane Riels foregående bog ”Harpiks” gjorde det. Jeg ser med stor forventning frem til den næste bog fra hendes hånd.”

Læs interview med Ane Riel om romanen på BOG.DK
Find interview i Weekendavisen under OMTALE OG INTERVIEWS

Pin It on Pinterest