Til presse og arrangører

Pressebilleder

Pressebilleder til fri afbenyttelse. Krediter venligst fotografen.

Ane Riel pressefoto

Ane Riel 2019 / Foto: Thomas A.

Ane Riel pressefoto

Ane Riel 2019 / Foto: Lærke Posselt

Ane Riel pressefoto

Ane Riel 2019 / Foto: Lærke Posselt

Ane Riel pressefoto

Ane Riel 2019 / Foto: Lærke Posselt

Ane Riel pressefoto

Ane Riel 2015 / Foto: Alex Nyborg Madsen

Ane Riel pressefoto

Ane Riel 2015 / Foto: Alex Nyborg Madsen

Ane Riel pressefoto

Ane Riel 2015 / Foto: Alex Nyborg Madsen

Biografi

Biografi

Ane Riel (f. 1971 i Aarhus) er forfatter til fire skønlitterære romaner: Urværk (2021), Bæst (2019), Harpiks (2015) samt debuten Slagteren i Liseleje (2013).

Hendes femte bog, novellesamlingen Små stød, udkom den 20. april 2023.

Ad flere omgange er Ane Riel blevet fremhævet som en ny spændende forfatter med en forfriskende skæv og original tilgang til sproget og fortællingen. Hun beskæftiger sig med det splittede sind og tager gerne handlingen ud i det sygelige, mørke og ligefrem groteske. Dog bliver fortællingen aldrig entydigt dyster, idet karaktererne og deres handlinger skildres med en grad af forståelse og varme. Ofte også humor. Fascinationen af det kontrastfyldte er kendetegnende for forfatterskabet. Det samme er de små overraskende twists, som drejer handlingen i nye retninger.

Ane Riel udkommer på 31 sprog og har vundet 7 danske og internationale litterære priser siden 2014. Sammenlagt har hun været nomineret til 14 priser for sine romaner. Senest blev Urværk i slutningen af 2022 shortlistet til en pris i Holland.

Ikke mindst er Ane Riel blevet hædret for Harpiks. Bl.a. modtog hun i 2016 den prestigefyldte pris ‘Glasnøglen’ for bogen, der dermed blev kåret som Nordens bedste spændingsroman.
Harpiks har også været på listen over årets bedste bøger i flere store udenlandske aviser. Det gælder bl.a. The Guardian, The Daily Telegraph og The Daily Mirror i UK samt avisen NRC i Holland.

Også Bæst fra 2019 udkommer på flere andre sprog og har været nomineret til priser i Danmark og Holland. Hos den belgiske avis De Standaard optrådte Beest som nr. 3 blandt sommerens bedste bøger i 2020.

Riels seneste roman, Urværk fra 2021, er ligeledes solgt til udgivelse i flere lande, herunder Frankrig, hvor den i maj 2023 udkom på det ikoniske forlag Seuil, som også har udgivet Harpiks. I slutningen af 2022 blev Uurwerk shortlistet til en pris i Holland.

Ane Riel og hunden Gandhi

Læs mere om Ane Riel under FORFATTEREN

Læs mere om priserne under punktet PRISER/AWARDS.

Læs mere om de forskellige udgivelser ved at klikke på punktet BØGERNE i sidemenuen.

Udvidet biografi

Ane Riel (f. 1971 i Aarhus) er forfatter til fire skønlitterære romaner: Urværk (2021), Bæst (2019), Harpiks (2015) samt debuten  Slagteren i Liseleje (2013).

Hendes femte bog, novellesamlingen Små stød, udkom den 20. april 2023. 

Ane Riel udkommer på 31 sprog og har vundet 7 danske og internationale litterære priser. Sammenlagt har hun været nomineret til 14 priser for sine romaner.

Hun har tidligere og overvejende under sit ungpigenavn, Ane Brahm Lauritsen, udgivet en række bøger for børn, herunder undervisningsbøger om malerkunst, arkitektur og Storm P.

Debutromanen fra 2013, SLAGTEREN I LISELEJE, fik opmærksomhed, da den blevet kåret som årets bedste debut af Det Danske Kriminalakademi. Ved udgivelsen blev den beskrevet som ‘idyl noir’. Det er en på én gang munter og forfærdeligt grum fortælling fra en nordsjællansk badeby, hvor en ældre dames afsky for de lokale drukkenbolte får alvorlige konsekvenser.
Bogen er solgt til Tyskland og Norge, og da der i 2014 blev afholdt ‘European First Novel Festival’ i Budapest, optrådte Ane Riel med den som repræsentant for Danmark.

Det var dog med HARPIKS fra 2015 at Ane Riel for alvor trådte ind på den litterære scene. Bogen handler om en lille pige, som vokser op i isolation hos en paranoid far, som er sygelig samler, samt en stærkt overvægtig og immobil mor. Bogen har et undertiden grotesk og gysende handlingsforløb, men de kærlige relationer karaktererne imellem gør det til en fortælling, som på hjerteskærende vis udfordrer læserens sympatier og forestilling om, hvor grænsen går mellem det gode og det onde.
Harpiks blev modtaget med udelukkende fremragende anmeldelser i Danmark. Siden har den også høstet stor ros i udlandet bl.a. i England, hvor den udkom i 2018 til femstjernede anmeldelser i de store aviser og blev udvalgt som en af Årets Bedste Bøger i både The Guardian, The Telegraph og The Daily Express.
Harpiks udkommer på 31 sprog og danner desuden forlæg for en spillefilm fra 2019 m. bl.a. Peter Plaugborg, Sofie Gråbøl og Ghita Nørby på rollelisten.

Ane Riel har vundet flere danske og internationale priser for Harpiks, først og fremmest den store nordiske pris ‘Glasnøglen’, som gives for Nordens bedste krimi/spændingsroman. Herudover er bogen blevet kåret som bedste danske spændingsroman, bedste spændingsroman oversat til norsk, bedste spændingsroman oversat til svensk samt bedste thriller oversat til hollandsk.
Bogen har endvidere været finalist ved DR Romanprisen, nomineret til Læsernes Bogpris samt shortlisted til ‘The Petrona Award’ i England. Senest er den blevet longlisted til den internationale litteraturpris ‘The International Dublin Literary Award 2020’.

Det gælder for såvel Harpiks som Slagteren i Liseleje, at de ligesom Ane Riels senere romaner er skrevet og udgivet som skønlitterære romaner. Alligevel har de to titler altså vundet priser inden for krimigenren.

BÆST fra 2019 er en mere omfangsrig og episk roman, som udfolder sig i en sydlandsk ramme i en ikke nærmere bestemt tid. Fortællingen trækker på inspiration fra både John Steinbecks forfatterskab og virkelighedens verden – nærmere bestemt en usædvanlig stærk baby, som blev født i Berlin i 2004.
Herhjemme har Bæst været nomineret til Martha-prisen 2020 og i Holland til The ThrillZone Award.
Bæst er solgt til udgivelse på hollandsk, tysk, italiensk, norsk, svensk og russsisk. Den hollandske version, som udkom i 2020 til stor opmærksomhed grundet successen med Harpiks i det nederlandske, blev strålende modtaget og omtalt i pressen som en særdeles værdig efterfølger. Hos den belgiske avis De Standaard optrådte Beest som nr. 3 på deres liste over sommerens bedste bøger i 2020.

Med sin seneste roman, URVÆRK fra juni 2021, vender Riel hjem til danske rammer og den lille fortættede fortælling. Bogen handler om en ensom gammel kone, som forbereder sig på at gå i stå sammen med sit antikke bornholmerur – men livet, døden og ikke mindst tiden spiller hende et puds.
Urværk er solgt til udgivelse i Tyskland, Sverige, Finland, Nederlandene samt Frankrig – hvor den ligesom Harpiks er udkommet på det ikoniske forlag Seuil. I december 2022 blev den shortlistet til en pris i Holland.

Ad flere omgange er Ane Riel blevet fremhævet som en ny spændende forfatter med en forfriskende skæv og original tilgang til sproget og fortællingen. Hun beskæftiger sig med det splittede sind og tager gerne handlingen ud i det sygelige, mørke og ligefrem groteske. Alligevel bliver fortællingen aldrig entydigt dyster, idet karaktererne og deres handlinger skildres med en grad af forståelse og varme. Ofte også humor.
Fascinationen af det kontrastfyldte er kendetegnende for forfatterskabet. Det samme er de små overraskende twists, som drejer handlingen i nye retninger.

I 2016 blev Ane Riel hædret for sit forfatterskab med kulturprisen ‘Niels-prisen’, også kendt som ‘Tidl. kulturminister Niels Matthiasens mindelegat’, som hun fik overrakt ved en seance i Kulturministeriet.

Foredrag

Ane Riel kan bookes til at komme og holde foredrag på biblioteker, i litteraturklubber mv. Det er lidt forskelligt, hvornår det kan lade sig gøre – afhængigt af udgivelser, skriveperioder osv. – men man er naturligvis altid velkommen til at sende en forespørgsel. Se planlagte og tidligere afholdte foredrag under punktet KALENDER. Se i øvrigt nedenstående omtaler af de aktuelle foredrag samt praktisk info til arrangører.

Generelt om foredragene

Ane Riels fortællinger udspiller sig overvejende i små lokalsamfund og beskæftiger sig gerne med skæve eksistenser og grumme skæbner. På den måde kan de synes ‘langt ude’, og dog vil man finde en grad af realisme og genkendelighed i dem, som bringer læseren helt tæt på. Forfatteren siger selv, at hun godt kan lide at bevæge sig i det uforudsigelige felt mellem det normale og det groteske, mellem humor og dyb alvor, mellem idyl og gru. Og hun kan lide at forestille sig, hvordan der ser ud inde i mennesker, som hun – og de fleste læsere, må man formode – ikke umiddelbart har det fjerneste til fælles med. Og så alligevel!
I sine foredrag fortæller Ane Riel om de forskellige temaer i den aktuelle bog, om hvad der har inspireret hende til at skrive den samt om sit (ikke altid ukomplicerede) arbejde med historien.

Foredraget varer som regel 2 timer inkl. kort pause og evt. afsluttende spørgerunde.

AKTUELT FOREDRAG

Efterår 2023 

I april 2023 udkommer novellesamlingen SMÅ STØD.

Ane Riel holder gerne foredrag om SMÅ STØD i efteråret 2023. Hvis det ønskes, kan der fortælles om URVÆRK ved samme lejlighed.

Man kan læse om URVÆRK her – eller se side/top-menuen for at finde yderligere info om forfatterskabet. Inden længe vil det være muligt at finde info om den nye bog her på siden.

Arrangører er velkomne til at tage kontakt (til Ane Riel direkte) om en evt. aftale om foredrag.

 

PRAKTISK INFO VEDR. FOREDRAG

Arrangøren bedes stille følgende til rådighed ved foredraget:

  • Ikke-håndholdt mikrofon (dvs. headset eller clip-mikrofon)
  • Pult/talerstol eller alternativt et højt bord til at stå ved

Pressefotos: Fotos kan frit downloades her fra siden (rul op)

Honorar aftales med Ane Riel ved henvendelse. Bemærk venligst at forespørgsler om gratis optræden ikke vil blive imødekommet.

om romanerne

Urværk

Urværk

Urværk

Harpiks

Urværk

Slagteren i Liseleje

Pin It on Pinterest