Til presse og arrangører

Pressebilleder

Pressebilleder til fri afbenyttelse. Krediter venligst fotografen.

Ane Riel pressefoto

Ane Riel 2019 / Foto: Thomas A.

Ane Riel pressefoto

Ane Riel 2019 / Foto: Lærke Posselt

Ane Riel pressefoto

Ane Riel 2019 / Foto: Lærke Posselt

Ane Riel pressefoto

Ane Riel 2019 / Foto: Lærke Posselt

Ane Riel pressefoto

Foto: Alex Nyborg MadsenFoto: Alex Nyborg Madsen

Biografi

Kort biografi

Ane Riel (f. 1971 i Aarhus) er forfatter til de tre romaner: Slagteren i Liseleje (Tiderne Skifter, 2013), Harpiks (Tiderne Skifter, 2015) samt Bæst, som udkom på Lindhardt og Ringhof i oktober 2019.

Ad flere omgange er Ane Riel blevet fremhævet som en ny spændende forfatter med en forfriskende skæv og original tilgang til sproget og fortællingen. Hun beskæftiger sig med det splittede sind og tager gerne handlingen ud i det sygelige, mørke og ligefrem groteske. Dog bliver fortællingen aldrig entydigt dyster, idet karaktererne og deres handlinger skildres med en grad af forståelse og varme. Ofte også humor. Fascinationen af det kontrastfyldte er kendetegnende for forfatterskabet. Det samme er de små overraskende twists, som drejer handlingen i nye retninger.

Ane Riel har modtaget syv priser for sine romaner. Bl.a modtog hun den prestigefyldte ‘Glasnøglen’, da Harpiks i 2016 blev kåret som Nordens bedste spændingsroman. Herudover er hun / har hun været nomineret til yderligere 5 danske og internationale priser, senest ‘The International Dublin Literary Award 2020’.

Romanen Harpiks er solgt til udgivelse i foreløbig 26 lande og har dannet grundlag for en spillefilm af samme navn med bl.a. Sofie Gråbøl og Ghita Nørby på rollelisten. Filmen havde verdenspremiere på filmfestivalen i Toronto i september og dansk premiere i december 2019.

Også Bæst er godt på vej ud i verden, idet den allerede er solgt til udgivelse på tysk, italiensk, norsk, svensk, russsisk og hollandsk. I Danmark har den fået fine anmeldelser og foreløbig går det også over al forventning med den hollandske version, som udkom i sommeren 2020 til stor opmærksomhed. Hos den store belgiske avis De Standaard optrådte Beest som nr. 3 på deres top 5 over bedste bøger.

Ane Riels fjerde roman forventes at udkomme i foråret 2021.

Privat bor Ane Riel i Liseleje og er gift med jazztrommeslageren Alex Riel.

Ane Riel og hunden Gandhi

Læs mere om Ane Riels baggrund under FORFATTEREN

 Læs mere om priserne under punktet PRISER/AWARDS.

Læs mere om de tre romaner ved at klikke på punktet BØGERNE i sidemenuen.

Lang biografi

Ane Riel (f. 1971 i Aarhus) er forfatter til de tre romaner: Slagteren i Liseleje (Tiderne Skifter, 2013), Harpiks (Tiderne Skifter, 2015) samt Bæst, som udkom på Lindhardt og Ringhof i oktober 2019.

Hun har tidligere og overvejende under sit ungpigenavn, Ane Brahm Lauritsen, udgivet en række bøger for børn, herunder undervisningsbøger om malerkunst, arkitektur og Storm P.

Debutromanen Slagteren i Liseleje fik opmærksomhed, da den blevet kåret som årets bedste debut af Det Danske Kriminalakademi. Ved udgivelsen blev den beskrevet som ‘idyl noir’. Det er en på en gang munter og forfærdeligt grum fortælling fra en nordsjællansk badeby, hvor en ældre dames afsky for de lokale drukkenbolte får alvorlige konsekvenser. Bogen er solgt til Tyskland og Norge, og da der i 2014 blev afholdt ‘European First Novel Festival’ i Budapest, optrådte Ane Riel med den som repræsentant for Danmark.

Det var dog med Harpiks, at hun for alvor trådte ind på den litterære scene. Bogen handler om en lille pige, som vokser op i isolation hos en paranoid far, der er sygelig samler, samt en stærkt overvægtig og immobil mor. Den har et undertiden grotesk og gysende handlingsforløb, men de kærlige relationer karaktererne imellem gør det til en fortælling, som på hjerteskærende vis udfordrer læserens sympatier og forestilling om, hvor grænsen går mellem det gode og det onde.

Harpiks blev modtaget med udelt begejstring af de danske anmeldere. Siden har den også høstet stor ros i udlandet bl.a. i England, hvor den udkom i 2018 til femstjernede anmeldelser i de store aviser og blev udvalgt som en af Årets Bedste Bøger i både The Guardian, The Telegraph og The Daily Express.
Bogen er indtil videre solgt til 26 lande og danner desuden forlæg for en spillefilm m. bl.a. Peter Plaugborg, Sofie Gråbøl og Ghita Nørby på rollelisten. Filmen havde verdenspremiere på filmfestivalen i Toronto i september og dansk premiere medio december 2019.

Ane Riel har vundet adskillige danske og internationale priser for Harpiks, først og fremmest den store nordiske pris ‘Glasnøglen’, som gives for Nordens bedste krimi/spændingsroman. Herudover er bogen blevet kåret som bedste danske spændingsroman, bedste spændingsroman oversat til norsk, bedste spændingsroman oversat til svensk samt bedste thriller oversat til hollandsk.
Bogen har endvidere været finalist ved DR Romanprisen, nomineret til Læsernes Bogpris samt shortlisted til ‘The Petrona Award’ i England. Senest er den blevet longlisted til den store internationale litteraturpris ‘The International Dublin Literary Award 2020’.

Det gælder for både Harpiks og Slagteren i Liseleje, at de har vundet priser inden for krimigenren, selvom ingen af dem var tænkt som krimier fra forfatterens side. De er begge skrevet, præsenteret som og også overvejende modtaget som skønlitterære romaner.

Ane Riels seneste roman Bæst fra efteråret 2019 burde ikke kunne forveksles med en krimi/thriller som de to foregående. Det er en omfangsrig, episk roman, som udfolder sig i en sydlandsk ramme i en ikke nærmere bestemt tid og trækker på inspiration fra både videnskaben og John Steinbecks forfatterskab.  

Også Bæst er blevet smukt modtaget. Bla. er den nomineret til Martha-prisen 2020 (aka Danskerenes yndlingsforfatter). Og også den er godt på vej ud i verden, idet den foreløbig er solgt til udgivelse på hollandsk, tysk, italiensk, norsk, svensk, og russsisk.

Den hollandske version af Bæst, som udkom i sommeren 2020 til stor opmærksomhed grundet successen med Harpiks i de hollandsktalende lande, er blevet strålende modtaget og omtales overalt som en særdeles værdig efterfølger. Hos den store belgiske avis De Standaard optrådte Beest som nr. 3 på deres top 5 over bedste bøger.

Ane Riels fjerde roman forventes at udkomme i foråret  2021.

Ad flere omgange er Ane Riel blevet fremhævet som en ny spændende forfatter med en forfriskende skæv og original tilgang til sproget og fortællingen. Hun beskæftiger sig med det splittede sind og tager gerne handlingen ud i det sygelige, mørke og ligefrem groteske. Alligevel bliver fortællingen aldrig entydigt dyster, idet karaktererne og deres handlinger skildres med en grad af forståelse og varme. Ofte også humor.

Fascinationen af det kontrastfyldte er kendetegnende for forfatterskabet. Det samme er de små overraskende twists, som drejer handlingen i nye retninger.

I 2016 blev Ane Riel hædret for sit forfatterskab med kulturprisen ‘Niels-prisen’, også kendt som ‘Tidl. kulturminister Niels Matthiasens mindelegat’, som hun fik overrakt ved en seance i Kulturministeriet.

Privat bor hun i Liseleje i Nordsjælland og er gift med jazztrommeslageren Alex Riel.

Foredrag

Ane Riel kan bookes til at komme og holde foredrag på biblioteker, i litteraturklubber mv. Det er lidt forskelligt, hvornår det kan lade sig gøre – afhængigt af udgivelser, skriveperioder osv. – men man er naturligvis altid velkommen til at sende en forespørgsel (se punktet KONTAKT). Se planlagte og tidligere afholdte foredrag under punktet KALENDER. Se i øvrigt nedenstående omtaler af de aktuelle foredrag samt praktisk info til arrangører.

Generelt om foredragene

Ane Riels fortællinger udspiller sig overvejende i små lokalsamfund og beskæftiger sig gerne med skæve eksistenser og grumme skæbner. På den måde kan de synes ‘langt ude’, og dog vil man finde en grad af realisme og genkendelighed i dem, som bringer læseren helt tæt på. Forfatteren siger selv, at hun godt kan lide at bevæge sig i det uforudsigelige felt mellem det normale og det groteske, mellem humor og dyb alvor, mellem idyl og gru. Og hun kan lide at forestille sig, hvordan der ser ud inde i mennesker, som hun – og de fleste læsere, må man formode – ikke umiddelbart har det fjerneste til fælles med. Og så alligevel!
I sine foredrag fortæller Ane Riel om de forskellige temaer i den aktuelle bog, om hvad der har inspireret hende til at skrive den samt om sit (ikke altid ukomplicerede) arbejde med historien.

AKTUELLE FOREDRAG

VINTER & FORÅR 2020

“Ane Riel fortæller om sit forfatterskab” 

I forbindelse med litteraturfestivalen ORDKRAFT, som finder sted i april 2020 i Aalborg, er Ane Riel blevet inviteret med på en turne rundt til 10 biblioteker i det nordjyske region. Her vil hun med udgangspunkt i festivalens tema “Hvem er du?” fortælle om sit forfatterskab. Foredraget varer ca. 75 minutter (herudover vil der være en præsentation af festivalen ved en repræsentant for ORDKRAFT). De ti foredrag afholdes i januar og februar. Se kalenderen for datoer/steder.

“Ane Riel fortæller om Bæst (og lidt om de to andre)”

Ane Riel (f. 1971) debuterede som romanforfatter i 2013 med den prisbelønnede SLAGTEREN I LISELEJE. Det store gennembrud kom i 2015 med HARPIKS, som har vundet flere danske og internationale priser, er solgt til foreløbig 26 lande og desuden filmatiseret med bl.a. Sofie Gråbøl og Ghita Nørby. I efteråret 2019 udkom Ane Riels tredje roman, BÆST, som dette foredrag hovedsagelig vil handle om. De første to titler vil dog også blive præsenteret.

BÆST er en stor og dramatisk fortælling, der kredser om flere forskellige temaer som skyld og uskyld, styrke og afmagt, tro og tvivl, kærlighed, begær og venskab. Ane Riel vil læse uddrag op fra bogen og fortælle om sine tanker med den og om de udfordringer, hun mødte under dens tilblivelse. Blandt andet valgte hun undervejs at ændre rammerne for historien betydeligt.

Det var en virkelig tysk dreng med uhyrlige kræfter, som oprindeligt gav Ane Riel idéen til BÆST, men også forfatteren John Steinbeck kom til at tjene som væsentlig inspiration. Derudover har vores egen Storm P. såmænd inspireret til en bestemt scene i bogen, ligesom Ole Lund Kirkegaard har haft en finger med i spillet, da en karakter skulle finde sit udseende. Og bæstet? Bæster er der mange af i romanen, men det er ikke til at sige, hvem er er det største.

Dette og meget andet kommer foredraget omkring. Og skulle der alligevel mangle noget, er man meget velkommen til at stille spørgsmål.

Foredraget varer cirka 2 timer inkl. kort pause og evt. afsluttende spørgerunde.

PRAKTISK INFO VEDR. FOREDRAG

Arrangøren bedes stille følgende til rådighed ved foredraget:

  • Ikke-håndholdt mikrofon (dvs. headset eller clip-mikrofon)
  • Pult/talerstol eller alternativt et højt bord til at stå ved

Pressefotos: Fotos kan frit downloades her fra siden (rul op)
Pressetekst: Se ovenfor

Honorar aftales med Ane Riel ved henvendelse. Bemærk venligst at forespørgsler om gratis optræden ikke vil blive imødekommet.

om romanerne

Harpiks af Ane Riel

Harpiks

Slagteren i Liseleje af Ane Riel

Slagteren i Liseleje

Pin It on Pinterest

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies. Mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk