Til presse og arrangører

Pressebilleder

Pressebilleder til fri afbenyttelse. Krediter venligst fotografen.

Ane Riel pressefoto

Ane Riel 2019 / Foto: Thomas A.

Ane Riel pressefoto

Ane Riel 2019 / Foto: Lærke Posselt

Ane Riel pressefoto

Ane Riel 2019 / Foto: Lærke Posselt

Ane Riel pressefoto

Ane Riel 2019 / Foto: Lærke Posselt

Ane Riel pressefoto

Ane Riel 2015 / Foto: Alex Nyborg Madsen

Ane Riel pressefoto

Ane Riel 2015 / Foto: Alex Nyborg Madsen

Ane Riel pressefoto

Ane Riel 2015 / Foto: Alex Nyborg Madsen

Biografi

Kort biografi

Ane Riel (f. 1971 i Aarhus) er forfatter til fire skønlitterære romaner: Urværk (juni 2021), Bæst (2019), Harpiks (2015) samt debuten Slagteren i Liseleje (2013).

Ad flere omgange er Ane Riel blevet fremhævet som en ny spændende forfatter med en forfriskende skæv og original tilgang til sproget og fortællingen. Hun beskæftiger sig med det splittede sind og tager gerne handlingen ud i det sygelige, mørke og ligefrem groteske. Dog bliver fortællingen aldrig entydigt dyster, idet karaktererne og deres handlinger skildres med en grad af forståelse og varme. Ofte også humor. Fascinationen af det kontrastfyldte er kendetegnende for forfatterskabet. Det samme er de små overraskende twists, som drejer handlingen i nye retninger.

Ane Riel har modtaget 7 priser for sine romaner. Bl.a modtog hun den prestigefyldte ‘Glasnøglen’, da Harpiks i 2016 blev kåret som Nordens bedste spændingsroman. Herudover har hun været nomineret til yderligere 6 danske og internationale priser bl.a. ‘The International Dublin Literary Award 2020’. I flere store udenlandske aviser har Harpiks været på listen over årets bedste bøger. Det gælder bl.a. The Guardian, The Daily Telegraph og The Daily Mirror i UK samt avisen NRC i Holland.

Harpiks er solgt til udgivelse i 28 lande. Romanen har endvidere dannet grundlag for en spillefilm af samme navn med bl.a. Sofie Gråbøl, Ghita Nørby og Peter Plaugborg på rollelisten. Filmen havde premiere i 2019.

Efterfølgeren Bæst er foreløbig solgt til udgivelse på 6 andre sprog. Hos den belgiske avis De Standaard optrådte Beest som nr. 3 blandt sommerens bedste bøger i 2020, og både i Danmark og i Holland har Bæst været nomineret til en pris.

Hendes nye roman, Urværk, udkom den 3. juni 2021 og er allerede solgt til Sverige, Finland og Nederlandene. Flere aftaler tba.

Privat bor Ane Riel i Liseleje og er gift med jazztrommeslageren Alex Riel.

Ane Riel og hunden Gandhi

Læs mere om Ane Riels baggrund under FORFATTEREN

Læs mere om priserne under punktet PRISER/AWARDS.

Læs mere om de forskellige romaner ved at klikke på punktet BØGERNE i sidemenuen.

Lang biografi

Ane Riel (f. 1971 i Aarhus) er forfatter til fire skønlitterære romaner: Urværk (juni 2021), Bæst (2019), Harpiks (2015) samt debuten  Slagteren i Liseleje (2013).

Hun har tidligere og overvejende under sit ungpigenavn, Ane Brahm Lauritsen, udgivet en række bøger for børn, herunder undervisningsbøger om malerkunst, arkitektur og Storm P.

Debutromanen Slagteren i Liseleje fik opmærksomhed, da den blevet kåret som årets bedste debut af Det Danske Kriminalakademi. Ved udgivelsen i 2013 blev den beskrevet som ‘idyl noir’. Det er en på en gang munter og forfærdeligt grum fortælling fra en nordsjællansk badeby, hvor en ældre dames afsky for de lokale drukkenbolte får alvorlige konsekvenser. Bogen er solgt til Tyskland og Norge, og da der i 2014 blev afholdt ‘European First Novel Festival’ i Budapest, optrådte Ane Riel med den som repræsentant for Danmark.

Det var dog med Harpiks, at hun for alvor trådte ind på den litterære scene. Bogen handler om en lille pige, som vokser op i isolation hos en paranoid far, der er sygelig samler, samt en stærkt overvægtig og immobil mor. Den har et undertiden grotesk og gysende handlingsforløb, men de kærlige relationer karaktererne imellem gør det til en fortælling, som på hjerteskærende vis udfordrer læserens sympatier og forestilling om, hvor grænsen går mellem det gode og det onde.

Harpiks blev modtaget med udelt begejstring af de danske anmeldere. Siden har den også høstet stor ros i udlandet bl.a. i England, hvor den udkom i 2018 til femstjernede anmeldelser i de store aviser og blev udvalgt som en af Årets Bedste Bøger i både The Guardian, The Telegraph og The Daily Express.
Bogen er indtil videre solgt til 28 lande og danner desuden forlæg for en spillefilm m. bl.a. Peter Plaugborg, Sofie Gråbøl og Ghita Nørby på rollelisten. Filmen havde verdenspremiere på filmfestivalen i Toronto i september og dansk premiere medio december 2019.

Ane Riel har vundet flere danske og internationale priser for Harpiks, først og fremmest den store nordiske pris ‘Glasnøglen’, som gives for Nordens bedste krimi/spændingsroman. Herudover er bogen blevet kåret som bedste danske spændingsroman, bedste spændingsroman oversat til norsk, bedste spændingsroman oversat til svensk samt bedste thriller oversat til hollandsk.
Bogen har endvidere været finalist ved DR Romanprisen, nomineret til Læsernes Bogpris samt shortlisted til ‘The Petrona Award’ i England. Senest er den blevet longlisted til den store internationale litteraturpris ‘The International Dublin Literary Award 2020’.

Det gælder for både Harpiks og Slagteren i Liseleje, at de har vundet priser inden for krimigenren, selvom ingen af dem var tænkt som krimier/thrillers fra forfatterens side. De er begge skrevet, præsenteret og også overvejende modtaget som skønlitterære romaner.

Ane Riels tredje roman Bæst fra efteråret 2019 burde ikke kunne forveksles med en krimi/thriller som de to foregående. Det er en omfangsrig, episk roman, som udfolder sig i en sydlandsk ramme i en ikke nærmere bestemt tid og trækker på inspiration fra både virkeligheden og John Steinbecks forfatterskab.  

Også Bæst er blevet smukt modtaget. Herhjemme har den været nomineret til Martha-prisen 2020 (aka Danskerenes yndlingsforfatter) og i Holland til The ThrillZone Award. Bæst er foreløbig solgt til udgivelse på hollandsk, tysk, italiensk, norsk, svensk, og russsisk.

Den hollandske version af Bæst, som udkom i 2020 til stor opmærksomhed grundet successen med Harpiks i det nederlandske, er blevet strålende modtaget og omtales overalt som en særdeles værdig efterfølger. Hos den store belgiske avis De Standaard optrådte Beest som nr. 3 på deres liste over sommerens bedste bøger i 2020.

Med sin nye roman, Urværk, vender Riel hjem til danske rammer og den lille fortættede fortælling. Bogen handler om en ensom gammel kone, som forbereder sig på at gå i stå sammen med sit antikke bornholmerur. Men livet, døden og tiden spiller Alma et puds.  Urværk er allerede solgt til udgivelse i Sverige, Finland og Nederlandene. Flere aftaler er på vej.

Ad flere omgange er Ane Riel blevet fremhævet som en ny spændende forfatter med en forfriskende skæv og original tilgang til sproget og fortællingen. Hun beskæftiger sig med det splittede sind og tager gerne handlingen ud i det sygelige, mørke og ligefrem groteske. Alligevel bliver fortællingen aldrig entydigt dyster, idet karaktererne og deres handlinger skildres med en grad af forståelse og varme. Ofte også humor.

Fascinationen af det kontrastfyldte er kendetegnende for forfatterskabet. Det samme er de små overraskende twists, som drejer handlingen i nye retninger.

I 2016 blev Ane Riel hædret for sit forfatterskab med kulturprisen ‘Niels-prisen’, også kendt som ‘Tidl. kulturminister Niels Matthiasens mindelegat’, som hun fik overrakt ved en seance i Kulturministeriet.

Privat bor hun i Liseleje i Nordsjælland og er gift med jazztrommeslageren Alex Riel.

Foredrag

Ane Riel kan bookes til at komme og holde foredrag på biblioteker, i litteraturklubber mv. Det er lidt forskelligt, hvornår det kan lade sig gøre – afhængigt af udgivelser, skriveperioder osv. – men man er naturligvis altid velkommen til at sende en forespørgsel. Se planlagte og tidligere afholdte foredrag under punktet KALENDER. Se i øvrigt nedenstående omtaler af de aktuelle foredrag samt praktisk info til arrangører.

Generelt om foredragene

Ane Riels fortællinger udspiller sig overvejende i små lokalsamfund og beskæftiger sig gerne med skæve eksistenser og grumme skæbner. På den måde kan de synes ‘langt ude’, og dog vil man finde en grad af realisme og genkendelighed i dem, som bringer læseren helt tæt på. Forfatteren siger selv, at hun godt kan lide at bevæge sig i det uforudsigelige felt mellem det normale og det groteske, mellem humor og dyb alvor, mellem idyl og gru. Og hun kan lide at forestille sig, hvordan der ser ud inde i mennesker, som hun – og de fleste læsere, må man formode – ikke umiddelbart har det fjerneste til fælles med. Og så alligevel!
I sine foredrag fortæller Ane Riel om de forskellige temaer i den aktuelle bog, om hvad der har inspireret hende til at skrive den samt om sit (ikke altid ukomplicerede) arbejde med historien.

Foredraget varer som regel 2 timer inkl. kort pause og evt. afsluttende spørgerunde.

AKTUELT FOREDRAG

EFTERÅR 2021

Grundet covid-situationen planlægges der ingen foredrag før til efteråret 2021. Til den tid er romanen URVÆRK udkommet (3. juni). Det vil derfor være denne roman, som foredraget kommer til at lægge hovedvægt på.

Beskrivende tekst om foredraget følger snarest.

Man kan læse om URVÆRK her – eller se side/top-menuen for at finde yderligere info om Ane Riel og hendes forfatterskab. Arrangører er velkomne til at tage kontakt (til Ane Riel direkte) om en evt. aftale.

 

PRAKTISK INFO VEDR. FOREDRAG

Arrangøren bedes stille følgende til rådighed ved foredraget:

  • Ikke-håndholdt mikrofon (dvs. headset eller clip-mikrofon)
  • Pult/talerstol eller alternativt et højt bord til at stå ved

Pressefotos: Fotos kan frit downloades her fra siden (rul op)
Pressetekst: Se ovenfor

Honorar aftales med Ane Riel ved henvendelse. Bemærk venligst at forespørgsler om gratis optræden ikke vil blive imødekommet.

om romanerne

Urværk

Urværk

Urværk

Harpiks

Urværk

Slagteren i Liseleje

Pin It on Pinterest