Til presse og arrangører

Biografi

Kort biografi

Ane Riel (f. 1971 i Aarhus) er forfatter til de to prisvindende romaner Slagteren i Liseleje fra 2013 og Harpiks fra 2015, begge udgivet af forlaget Tiderne Skifter. Hun har tidligere og overvejende under sit ungpigenavn, Ane Brahm Lauritsen, udgivet en række bøger for børn, herunder undervisningsbøger om malerkunst, arkitektur og Storm P.

Ad flere omgange er Ane Riel blevet fremhævet som en ny spændende forfatter med en forfriskende skæv og original tilgang til sproget og fortællingen. Hun beskæftiger sig med det splittede sind og tager gerne handlingen ud i det sygelige, mørke og ligefrem groteske. Dog bliver fortællingen aldrig entydigt dyster, idet karaktererne og deres handlinger skildres med en grad af forståelse og varme. Ofte også humor. Fascinationen af det kontrastfyldte er kendetegnende for forfatterskabet. Det samme er de små overraskende twists, som drejer handlingen i nye retninger.

Ane Riel har modtaget seks priser for sine romaner bl.a. modtog hun den prestigefyldte ‘Glasnøglen’, da Harpiks i 2016 blev kåret som Nordens bedste spændingsroman. I 2016 blev hun endvidere hædret for sit forfatterskab med kulturprisen ‘Niels-prisen’, også kendt som ‘Tidl. kulturminister Niels Matthiasens Mindelegat’.

Romanen Harpiks er solgt til udgivelse 24 lande og har dannet grundlag for en spillefilm af samme navn med bl.a. Sofie Gråbøl og Ghita Nørby på rollelisten. Filmen havde verdenspremiere på filmfestivalen i Toronto i september og dansk premiere den 12. december 2019.

Den 10. oktober 2019 udkom Ane Riels tredje roman Bæst på forlaget Lindhardt og Ringhof. 

Privat bor hun i Liseleje og er gift med jazztrommeslageren Alex Riel.

Ane Riel og hunden Gandhi

Læs mere om Ane Riels baggrund under FORFATTEREN

Lang biografi

Ane Riel (f. 1971 i Aarhus) er forfatter til de to prisvindende romaner Slagteren i Liseleje fra 2013 og Harpiks fra 2015, begge udgivet af forlaget Tiderne Skifter. Hun har tidligere og overvejende under sit ungpigenavn, Ane Brahm Lauritsen, udgivet en række bøger for børn, herunder undervisningsbøger om malerkunst, arkitektur og Storm P.Hendes tredje roman, Bæst, udkom den 10. oktober 2019 på forlaget Lindhardt og Ringhof. 

Debutromanen Slagteren i Liseleje fik opmærksomhed, da den blevet kåret som årets bedste debut af Det Danske Kriminalakademi. Ved udgivelsen blev den beskrevet som ‘idyl noir’. Det er en på en gang munter og forfærdeligt grum fortælling fra en nordsjællansk badeby, hvor en ældre dames afsky for de lokale drukkenbolte får alvorlige konsekvenser. Bogen er solgt til Tyskland og Norge, og da der i 2014 blev afholdt ‘European First Novel Festival’ i Budapest, optrådte Ane Riel med den som repræsentant for Danmark.

Det var dog med Harpiks, at hun for alvor trådte ind på den litterære scene. Bogen handler om en lille pige, som vokser op i isolation hos en paranoid far, der er sygelig samler, samt en stærkt overvægtig og immobil mor. Den har et indimellem grotesk og gysende handlingsforløb, men de kærlige relationer karaktererne imellem gør det til en fortælling, som på hjerteskærende vis udfordrer læserens sympatier og forestilling om, hvor grænsen går mellem det gode og det onde.

Harpiks blev modtaget med udelt begejstring af de danske anmeldere og høster nu også ros i udlandet bl.a. i England, hvor den udkom i 2018 til femstjernede anmeldelser i de store aviser og blev udvalgt som en af Årets Bedste Bøger i både The Guardian, The Telegraph og The Daily Express. Den er indtil videre solgt til 24 lande og danner desuden forlæg for en spillefilm m. bl.a. Sofie Gråbøl og Ghita Nørby på rollelisten. Det er filmselskabet Zentropa, som står bag filmen, der har premiere i de danske biografer den 12. december 2019 efter at have haft verdenspremiere i september på den prestigefyldte Toronto International Film Festival.

Ane Riel har vundet flere priser for Harpiks, først og fremmest den store nordiske pris ‘Glasnøglen’, som gives for Nordens bedste krimi/spændingsroman. Herudover er bogen blevet kåret som bedste danske spændingsroman, bedste spændingsroman oversat til norsk samt bedste spændingsroman oversat til svensk. Den har endvidere været finalist ved DR Romanprisen, nomineret til Læsernes Bogpris samt shortlisted til The Petrona Award i England. Senest er den per november 2019 blevet longlisted til den store internationale litteraturpris “The International Dublin Literary Award 2020.

Det gælder for både Harpiks og Slagteren i Liseleje, at de har vundet priser inden for krimigenren, selvom ingen af dem var tænkt som krimier fra forfatterens side. De er begge skrevet, præsenteret som og også overvejende modtaget som skønlitterære romaner.

Ad flere omgange er Ane Riel blevet fremhævet som en ny spændende forfatter med en forfriskende skæv og original tilgang til sproget og fortællingen. Hun beskæftiger sig med det splittede sind og tager gerne handlingen ud i det sygelige, mørke og ligefrem groteske. Alligevel bliver fortællingen aldrig entydigt dyster, idet karaktererne og deres handlinger skildres med en grad af forståelse og varme. Ofte også humor.

Fascinationen af det kontrastfyldte er kendetegnende for forfatterskabet. Det samme er de små overraskende twists, som drejer handlingen i nye retninger.

I 2016 blev Ane Riel hædret for sit forfatterskab med kulturprisen ‘Niels-prisen’, også kendt som ‘Tidl. kulturminister Niels Matthiasens mindelegat’, som hun fik overrakt ved en seance i Kulturministeriet.

Privat bor hun i Liseleje og er gift med jazztrommeslageren Alex Riel.

 

Mere om romanerne

Harpiks af Ane Riel

Harpiks

Slagteren i Liseleje af Ane Riel

Slagteren i Liseleje

Foredrag

Ane Riel kan bookes til at komme og holde foredrag på biblioteker, i litteraturklubber mv. Det er lidt forskelligt, hvornår det kan lade sig gøre – afhængigt af udgivelser, skriveperioder osv. – men man er naturligvis altid velkommen til at sende en forespørgsel. Det kan man gøre ved at kontakte Ane Riel direkte via kontaktformularen under punktet KONTAKT.

Ane Riels fortællinger udspiller sig overvejende i små lokalsamfund og beskæftiger sig gerne med skæve eksistenser og grumme skæbner. På den måde kan de synes ‘langt ude’, og dog vil man finde en grad af realisme og genkendelighed i dem, som bringer læseren helt tæt på. Forfatteren siger selv, at hun godt kan lide at bevæge sig i det uforudsigelige felt mellem det normale og det groteske, mellem humor og dyb alvor, mellem idyl og gru. Og hun kan lide at forestille sig, hvordan der ser ud inde i mennesker, som hun – og de fleste læsere, må man formode – ikke umiddelbart har det fjerneste til fælles med. Og så alligevel!
I sine foredrag fortæller Ane Riel om de forskellige temaer i den aktuelle bog, om hvad der har inspireret hende til at skrive den samt om sit (ikke altid ukomplicerede) arbejde med historien.

AKTUELT FOREDRAG  /  FORÅR 2020
Ane Riel fortæller om BÆST

Ane Riel (f. 1971) debuterede som romanforfatter i 2013 med den prisbelønnede SLAGTEREN I LISELEJE. Det store gennembrud kom i 2015 med HARPIKS, som har vundet flere danske og internationale priser, er solgt til foreløbig 23 lande og desuden filmatiseret med bl.a. Sofie Gråbøl og Ghita Nørby. I efteråret 2019 udkom Ane Riels tredje roman, BÆST, som dette foredrag hovedsagelig vil handle om.

BÆST er en stor og dramatisk fortælling, der kredser om flere forskellige temaer som skyld og uskyld, styrke og afmagt, tro og tvivl, kærlighed, begær og venskab. Ane Riel vil fortælle om sine tanker med bogen og om de udfordringer, hun mødte under dens tilblivelse. Blandt andet valgte hun undervejs at ændre rammerne for historien betydeligt.

Det var en virkelig tysk dreng med uhyrlige kræfter, som oprindeligt gav Ane Riel idéen til BÆST, men også forfatteren John Steinbeck kom til at tjene som væsentlig inspiration. Derudover har vores egen Storm P. såmænd inspireret til en bestemt scene i bogen, ligesom Ole Lund Kirkegaard har haft en finger med i spillet, da en karakter skulle finde sit udseende. Og bæstet? Bæster er der mange af i romanen, men det er ikke til at sige, hvem er er det største.

Dette og meget andet kommer foredraget omkring. Og skulle der alligevel mangle noget, er man meget velkommen til at stille spørgsmål.

Foredraget varer cirka 2 timer inkl. pause og afsluttende spørgerunde.

Se planlagte og tidligere afholdte foredrag under KALENDER.

Praktisk vedr. foredrag

Arrangøren bedes stille følgende til rådighed ved foredraget:

  • Ikke-håndholdt mikrofon (dvs. headset ell. clip-mikrofon)
  • Pult/talerstol eller alternativt et højt bord til at stå ved

Pressefotos: Fotos kan frit downloades her fra siden (rul op)
Pressetekst: Se ovenfor

Honorar aftales med Ane Riel ved henvendelse. Bemærk venligst at forespørgsler om gratis optræden ikke vil blive imødekommet.

Vil du se flere billeder?

Pin It on Pinterest