Presse og Booking

Biografi

Kort biografi

Ane Riel (f. 1971 i Aarhus) er forfatter til de to prisvindende romaner Slagteren i Liseleje fra 2013 og Harpiks fra 2015, begge udgivet af forlaget Tiderne Skifter. Hun har tidligere og overvejende under sit ungpigenavn, Ane Brahm Lauritsen, udgivet en række bøger for børn, herunder undervisningsbøger om malerkunst, arkitektur og Storm P.

Ad flere omgange er Ane Riel blevet fremhævet som en ny spændende forfatter med en forfriskende skæv og original tilgang til sproget og fortællingen. Hun beskæftiger sig med det splittede sind og tager gerne handlingen ud i det sygelige, mørke og ligefrem groteske. Dog bliver fortællingen aldrig entydigt dyster, idet karaktererne og deres handlinger skildres med en grad af forståelse og varme. Ofte også humor. Fascinationen af det kontrastfyldte er kendetegnende for forfatterskabet. Det samme er de små overraskende twists, som drejer handlingen i nye retninger.

Ane Riel har modtaget seks priser for sine romaner bl.a. modtog hun den prestigefyldte ‘Glasnøglen’, da Harpiks i 2016 blev kåret som Nordens bedste spændingsroman. I 2016 blev hun endvidere hædret for sit forfatterskab med kulturprisen ‘Niels-prisen’, også kendt som ‘Tidl. kulturminister Niels Matthiasens Mindelegat’. Romanen Harpiks er foreløbig solgt til 20 lande. I efteråret 2019 udkommer Ane Riels nye roman Bæst på forlaget Lindhardt og Ringhof. 

Privat bor hun i Liseleje og er gift med jazztrommeslageren Alex Riel.

Ane Riel og hunden Gandhi

Læs mere om Ane Riels baggrund under FORFATTEREN
Læs mere om romanerne under BØGERNE

Lang biografi

Ane Riel (f. 1971 i Aarhus) er forfatter til de to prisvindende romaner Slagteren i Liseleje fra 2013 og Harpiks fra 2015, begge udgivet af forlaget Tiderne Skifter. Hun har tidligere og overvejende under sit ungpigenavn, Ane Brahm Lauritsen, udgivet en række bøger for børn, herunder undervisningsbøger om malerkunst, arkitektur og Storm P. Hendes tredje roman forventes at udkomme i efteråret 2019.

Debutromanen Slagteren i Liseleje fik opmærksomhed, da den blevet kåret som årets bedste debut af Det Danske Kriminalakademi. Ved udgivelsen blev den beskrevet som ‘idyl noir’. Det er en på en gang munter og forfærdeligt grum fortælling fra en nordsjællansk badeby, hvor en ældre dames afsky for de lokale drukkenbolte får alvorlige konsekvenser. Bogen er solgt til Tyskland og Norge, og da der i 2014 blev afholdt ‘European First Novel Festival’ i Budapest, optrådte Ane Riel med den som repræsentant for Danmark.

Det var dog med Harpiks, at hun for alvor trådte ind på den litterære scene. Bogen handler om en lille pige, som vokser op i isolation hos en paranoid far, der er sygelig samler, samt en stærkt overvægtig og immobil mor. Den har et indimellem grotesk og gysende handlingsforløb, men de kærlige relationer karaktererne imellem gør det til en fortælling, som på hjerteskærende vis udfordrer læserens sympatier og forestilling om, hvor grænsen går mellem det gode og det onde.

Harpiks blev modtaget med udelt begejstring af de danske anmeldere og høster nu også ros i udlandet bl.a. i England, hvor den udkom i 2018 til femstjernede anmeldelser i de store aviser og blev udvalgt som en af Årets Bedste Bøger i både The Guardian, The Telegraph og The Daily Express. Den er indtil videre solgt til 20 lande og danner desuden forlæg for en spillefilm m. bl.a. Sofie Gråbøl og Ghita Nørby. Det er filmselskabet Zentropa, som står bag filmen, der har premiere i de danske biografer i januar 2020.

Ane Riel har vundet flere priser for Harpiks, først og fremmest den store nordiske pris ‘Glasnøglen’, som gives for Nordens bedste krimi/spændingsroman. Herudover er bogen blevet kåret som bedste danske spændingsroman, bedste spændingsroman oversat til norsk og bedste spændingsroman oversat til svensk samt været nomineret/shortlisted til yderligere to romanpriser i Danmark og en i England.

Det gælder for både Harpiks og Slagteren i Liseleje, at de har vundet priser inden for krimigenren, selvom ingen af dem var tænkt som krimier fra forfatterens side. De blev begge skrevet og præsenteret som skønlitterære romaner.

Ad flere omgange er Ane Riel blevet fremhævet som en ny spændende forfatter med en forfriskende skæv og original tilgang til sproget og fortællingen. Hun beskæftiger sig med det splittede sind og tager gerne handlingen ud i det sygelige, mørke og ligefrem groteske. Alligevel bliver fortællingen aldrig entydigt dyster, idet karaktererne og deres handlinger skildres med en grad af forståelse og varme. Ofte også humor.

Fascinationen af det kontrastfyldte er kendetegnende for forfatterskabet. Det samme er de små overraskende twists, som drejer handlingen i nye retninger.

I 2016 blev Ane Riel hædret for sit forfatterskab med kulturprisen ‘Niels-prisen’, også kendt som ‘Tidl. kulturminister Niels Matthiasens mindelegat’, som hun fik overrakt ved en seance i Kulturministeriet.

I efteråret 2019 udkommer Ane Riels nye roman Bæst på forlaget Lindhardt og Ringhof.

Privat bor hun i Liseleje og er gift med jazztrommeslageren Alex Riel.

Bagsidetekster

Harpiks

Pigen Liv vokser op på en lille ø sammen med en mor, som er for stor til at kunne forlade soveværelset, og en far, der fylder hjemmet op med skrammel og melder sin levende datter død.

At han også kvæler sin egen mor, synes ret naturligt for Liv, som i begyndelsen ikke sætter spørgsmålstegn ved den forkrøblede verden, hun præsenteres for. Hun tvivler da heller ikke på, at hun selv er elsket af den far, som holder hende skjult i en gammel container.

HARPIKS er en smuk fortælling om kærlighed, loyalitet og omsorg. Men det er også en gysende beretning om angst for at miste, om fastholdelse, splittelse og paranoia – og om utilsigtet ondskab.

Slagteren i Liseleje

Det var næppe næstekærlighed, der drev den elskelige Judith til at forkæle Liselejes forsumpede skæbner med cognac og natlige middage.

Til gengæld var det muligvis en slags kærlighed, der drev Jørgen til at søge sin mors anerkendelse. Koste hvad det ville. Men hvor langt falder æblet fra stammen?

Slagteren i Liseleje er en grum, overrumplende og vittig fortælling, en rejse gennem kontrastfyldte sind i en verden af sandhed og bedrag, sødme og syre, perversion og vanvid, skønhed og gru.Og så er det på sin vis en fortælling om svin og æbler. På godt og ondt.

Arranger et foredrag

Ane Riel kan bookes til at komme og holde foredrag på biblioteker, i litteraturklubber mv. Det er lidt forskelligt, hvornår det kan lade sig gøre – afhængigt af udgivelser, skriveperioder osv. – men man er naturligvis altid velkommen til at sende en forespørgsel.

Indtil videre har foredragene handlet om romanerne Slagteren i Liseleje og Harpiks. Når den næste roman udkommer, vil det være muligt at booke foredrag om den alene eller om hele forfatterskabet. (NB. Ane Riel kan tidligst bookes til foredrag i foråret 2020)

Foredrag om forfatterskabet
Ane Riels fortællinger udspiller sig overvejende i små lokalsamfund og beskæftiger sig gerne med skæve eksistenser og grumme skæbner. På den måde kan de synes ‘langt ude’, og dog vil man finde en grad af realisme og genkendelighed i dem, som bringer læseren helt tæt på. Forfatteren siger selv, at hun godt kan lide at bevæge sig i det uforudsigelige felt mellem det normale og det groteske, mellem humor og dyb alvor, mellem idyl og gru. Og hun kan lide at forestille sig, hvordan der ser ud inde i mennesker, som hun – og de fleste læsere, må man formode – ikke umiddelbart har det fjerneste til fælles med. Og så alligevel!

I sine foredrag præsenterer Ane Riel sine romaner. Hun taler om de temaer, de kredser om og løfter lidt af sløret for, hvor hun har hentet inspiration til historierne.

Foredraget varer ca. 2 timer inkl. pause og spørgsmål.

Se planlagte og tidligere afholdte foredrag under KALENDER.

Praktik: Arrangøren bedes stille følgende til rådighed ved foredraget

  • Ikke-håndholdt mikrofon (dvs. headset ell. clips)
  • Pult/talerstol eller alternativt et højt bord til at stå ved

Vil du se flere billeder?

Pin It on Pinterest