Om Ane Riel

Forfatteren og kontrasterne

Tæt på og langt ude

Ane Riel er forfatter til tre skønlitterære romaner og en række børne/undervisningsbøger.

Hun debuterede som romanforfatter i 2013 med SLAGTEREN I LISELEJE, der vandt prisen som Årets Bedste Danske Krimi Debut.

Det var dog med HARPIKS (2015) at hun for alvor trådte ind på den litterære scene. Romanen, som blev modtaget med udelt begejstring af de danske anmeldere og sidenhen har høstet stor ros i udlandet, har vundet flere danske og internationale priser. Blandt andet vandt den “Glasnøglen” i 2016 og blev dermed kåret som Nordens bedste spændingsroman. Senest er den blevet nomineret til “The International Dublin Literary Award 2010” (læs mere om priserne HER).

HARPIKS er nu solgt til 26 lande og danner desuden forlæg til en biograffilm.

De to første romaner har det særlige til fælles, at de begge blev skrevet, præsenteret og modtaget som skønlitterære værker, men samtidig budt indenfor (og præmieret) af krimigenren – øjensynlig fordi hovedpersonerne har et lidt lemfældigt forhold til straffeloven.

I oktober 2019 udkom Ane Riels tredje roman BÆST, som foreløbig er solgt til 6 lande inkl. Tyskland, Italien og Holland. BÆST kan og bør ikke på nogen måde betragtes som en thriller eller krimi. Det er alene en skønlitterær roman!

Hendes fjerde roman forventes at udkomme i foråret 2021 på Lindhardt og Ringhof.

Læs anmeldelser og meget mere om bøgerne ved at vælge fra menuen i sidepanelet.

Ane Riel og hunden Gandhi
Ad flere omgange er Riel blevet fremhævet som en ny spændende forfatter med en forfriskende skæv og original tilgang til sproget og fortællingen. Hun beskæftiger sig med det splittede sind og tager gerne handlingen ud i det sygelige, mørke og ligefrem groteske.

Alligevel bliver fortællingen aldrig entydigt dyster, for karaktererne og deres handlinger skildres med en (måske lidt bekymrende) grad af forståelse, varme og ofte også humor. Fascinationen af det kontrastfyldte er kendetegnende for forfatterskabet. Det samme er de små overraskende twists, som drejer handlingen i nye retninger.

Rul ned for at læse mere om Ane Riels baggrund.

OBS! Pressemateriale (kort og lang biografi, pressefotos, omtale af foredrag mv.) findes under punktet TIL PRESSE OG ARRANGØRER.

{

Forfatteren har knald i låget

– læser på Mofibo

Forfatter Ane Riel

Og så det private

Om at finde sit kald

Ane Riel (f. 1971) voksede op i Skåde Bakker syd for Aarhus som datter af en erhvervsadvokat og en børnebogsillustrator. Med børnebøger under tilblivelse i naboværelset og alverdens litteratur på reolen i stuen var bogen en naturlig del af hendes barndom. Den mest elskede læseoplevelse var og blev ‘Min familie og andre dyr’ af Gerald Durrell.

Selvom hun imponerede i skolen med usædvanligt fantasifulde fristile, drømte Ane aldrig om at blive romanforfatter. Tegnetalentet havde altid overskygget skrivetalentet, og derfor lå det i kortene, at hun en dag ville blive illustrator som sin mor. I første omgang forsøgte hun sig godt nok med kunsthistoriestudiet på Aarhus Universitet, men i erkendelse af at hun savnede at udfolde sig anderledes kreativt, afbrød hun uddannelsen efter tre år.

Børnebøgerne

Studiet skulle vise sig at være et afsæt for forfattergerningen, idet en opgave om at formidle malerkunst for børn (skrevet i samarbejde med en medstuderende) endte som en undervisningsbog på forlaget Forum. På bestilling skrev Ane nu en tilsvarende bog om arkitektur, foruden hun oversatte en børnebog om kunst, og i løbet af de næste ti år fulgte drypvise udgivelser om bl.a. skilsmisse, ballet og Storm P. Det er foreløbig blevet til i alt ni børnebøger i eget navn.

Efter studietiden arbejdede Ane i en periode hos en bogtrykker, før hun i 1995 flyttede til København og søgte ind på illustratorlinjen på Danmarks Designskole. Nu skulle det være. Troede hun. Hun kom ikke ind.

Storm P, jazzen og trommeslageren

Det gjorde nu ikke så meget, for der ventede i stedet nogle sjove år med deltidsarbejde på Storm P.-Museet. Det var egentlig tænkt som noget midlertidigt, men Ane følte sig så godt tilpas i Storm Ps skæve univers af malerier, ord og tegninger, at hun blev hængende i det indtil 2004.

Sideløbende skrev hun børnebøger og dyrkede først og fremmest den jazzinteresse, som var blevet grundlagt allerede i barndomsårene.

Hun blev på flere måder engageret i det danske jazzmiljø bl.a. ved at sidde i bestyrelsen for Ben Webster Fonden og på et mere personligt plan ved at finde sammen med jazztrommeslageren Alex Riel, som hun blev gift med i 2002. Få år efter flyttede hun permanent til Liseleje, hvor hr. Riel havde haft fast adresse, siden frk. Lauritsen kørte på trehjulet cykel i Skåde Bakker. Ja, der er en vis aldersforskel.

Efterhånden blev det sådan, at Anes hovedbeskæftigelse – udover at tilbringe mange timer i den lokale plantage – var at agere sparringspartner, sekretær og blæksprutte for sin travle trommende mand. Der blev korresponderet, skrevet pressetekster, designet pladecovers og hittet på trommefigurer, mens børnebogskriveriet begrænsede sig til kladder, der ikke nåede længere end til skrivebordsskuffen.

Romanerne

Billedet vendte først, da Ane skrev en grum novelle i forbindelse med en konkurrence og dermed, for første gang nogensinde, forsøgte sig med at skrive fiktion for voksne. Det føltes forbløffende godt, så godt at hun vovede sig ud i at skrive en roman bagefter. Et par år senere udkom ‘Slagteren i Liseleje’.

Den fine modtagelse af debutromanen bekræftede Ane i, at hun omsider havde fundet sit kald. Følelsen blev kun forstærket, da hendes anden roman, ‘Harpiks’, blev modtaget med stjernedrys og prisregn og desuden solgt til filmatisering og udgivelse i hele 26 lande.

Og så måtte hun jo hellere skrive en til. Anes tredje roman – ‘Bæst’ hedder den – udkom den i oktober 2019 på forlaget Lindhardt og Ringhof og er ligeledes solgt til udgivelse i adskillige lande og nomineret til en pris.

Nu brygges der på en fæl firer, som forventes at udkomme i foråret 2021.

Tidslinje

1971 – 2020

Fold tidslinjen ud her

2020. Bæst udkommer på hollandsk

2020. Bæst nomineres til Martha-prisen

2020. Arbejdet på en fjerde roman påbegyndes

2020. Ane Riel holder foredrag fra januar–april (se kalenderen).

2020. Bæst er foreløbig solgt til 6 lande bl.a. Italien, Holland og Tyskland

2020. Harpiks er nu solgt til 26 lande

2019. Harpiks vinder pris som bedste udenlandske thriller i Holland.

2019. Filmen Harpiks har premiere i DK den 12. december

2019. Bæst udkommer på Lindhardt og Ringhof den 10. oktober

2019. Lindhardt og Ringhof genudgiver Slagteren i Liseleje og Harpiks (ultimo august)

2019. Filmen ‘Harpiks’ udvælges som eneste danske spillefilm til den prestigefyldte Toronto International Film Festival, hvor den har verdenspremiere i september.

2019. Resin shortlistes til The Petrona Award i England (Jørn Lier Holst vinder).2019. Ane Riel indgår aftale med forlaget Lindhardt og Ringhof om sin tredje roman.

2018. Zentropa offentliggør planer vedr. filmatisering af ‘Harpiks’. Indspilningerne påbegyndes på Fyn.

2018. Besøger England i forbindelse med udgivelsen af ‘Resin’ (Harpiks).

2018. Modtager DEN GYLLENE KOFOTEN for ‘Kåda’ (Harpiks) i Sverige. Prisoverrækkelse i Sundsvall i november.

2018. Modtager GULLKULEN for ‘Harpiks’ i Norge. Prisoverrækkelse i Oslo i marts.

2017. Skriver på ny roman og holder foredrag om forfatterskabet.

2016. Modtager GLASNØGLEN 2016 for Nordens bedste spændingsroman (Harpiks).

2016. I finalen til DR Romanprisen sammen med Carsten Jensen og Ida Jessen (Ida Jessen vinder med ‘En ny tid’, og ‘Harpiks’ indtager andenpladsen).

2016. Modtager NIELS-PRISEN (tidl. kulturminister Niels Matthiasens Mindelegat) sammen med komponisten Maria Faust og skuespilleren Lisbet Dahl.

2016. Holder foredrag om forfatterskabet og påbegynder ny roman.

2016. ‘Slagteren i Liseleje’ udkommer på tysk og sælges endvidere til udgivelse i Norge.

2016. Nomineres til Læsernes Bogpris 2016 for ‘Harpiks’ (Carsten Jensen vinder med ‘Den første sten’).

2016. Modtager HARALD MOGENSEN-prisen for årets bedste danske spændingsroman (Harpiks).

2015. Nomineres til DR Romanprisen 2016 for ‘Harpiks’.

2015. Romanen ‘Harpiks’ udkommer på Tiderne Skifter den 8. oktober.

2015. Deltager i European First Novel Festival i Budapest som repræsentant for Danmark med ‘Slagteren i Liseleje’.

2014. Holder foredrag om debutromanen og skriver på toeren.

2014. ‘Slagteren i Liseleje’ bliver solgt til udgivelse i Tyskland.

2014. Modtager DEBUTANTPRISEN på Horsens Krimimesse, da Slagteren i Liseleje kåres af Det Danske Kriminalakademi som bedste danske krimi/spændingsdebut.

2013. Romanen ‘Slagteren i Liseleje’ udkommer på Tiderne Skifter den 25. september.

2012. Skriver sin første roman for voksne.

2005-12. Arbejder primært som PA / blæksprutte for Alex Riel.

2005. Flytter permanent til Liseleje.

2005. Børnebogen ‘Sig ja, Julie’ udkommer på Alinea.

2004. Afslutter ni års ansættelse ved Storm P. Museet.

2003. Børnebogen ‘Vild med Julie’ udkommer på Alinea.

2002. Gifter sig med trommeslageren Alex Riel.

2001. Børnebogen ‘Sylfeden – et balleteventyr’ udkommer på Halfdan.

2001. Børnebogen ‘Da Mikkel fik en ny familie’ udkommer på Klematis.

2000. Børnebogen ‘Ferie med gys’ udkommer på Gyldendal.

2000. Børnebogen ‘Da mor og far blev skilt’ udkommer på Klematis.

1999. Arrangerer udstilling i Jyllandspostens udstillingslokaler på Kgs. Nytorv i forbindelse med bogen Storm P. – Indenfor og udenfor.

1998. Bogen ‘Storm P. – indenfor og udenfor’ udkommer på Forum.

1996-2004. Sidder i bestyrelsen for Ben Webster Fonden.

1996. Undervisningsbogen ‘Arkitektur – værd at kigge efter’ udkommer på Forum.

1996. Oversætter bogen ‘Magien i Kunsten’, der udkommer på Forum.

1995. Bliver ansat ved Storm P. Museet på Frederiksberg.

1995. Flytter til København.

1995. Ansat ved Frederiksbjerg Bogtrykkeri i Aarhus.

1995. Undervisningsbogen ‘Ind i maleriet’ (skrevet sammen med Maria Friberg Busch) udkommer på forlaget Forum.

1991-94. Læser kunsthistorie på Aarhus Universitet, men springer fra efter tre år.

1990-91. Ansat ved advokatkontoret Løber & Lauritsen og Aarhus Kunstmuseum.

1990. Flytter hjemmefra til lejlighed i Aarhus.

1990. Nysproglig student fra Marselisborg Gymnasium, Aarhus.

1985-87. Forældreskolen i Aarhus.

1977-85. Skåde Skole, Aarhus.

Født 25. september 1971 i Aarhus.

Ane Riel med bogen Resin

“Ane Riel formår at skrive og spille på alle tangenter. Hendes sprog er stilrent og skarpt på den skæve måde, hendes figurer er flertydige og farverige, hendes fortælling er fængende, tonen er melankolsk, melodisk og mesterligt mærkelig” – Berlingske

Bøst af Ane Riel

Bæst

Harpiks af Ane Riel

Harpiks

Slagteren i Liseleje af Ane Riel

Slagteren i Liseleje

Sidste nyt

Se flere billeder

Omtale og interviews

Pin It on Pinterest

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies. Mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk